Tarkus teeb tugevaks, laiskus lahjaks. / Eesti vanasõna

7.12.13 Kuidas lehmast piima kätte saada?

Õppepäeva viivad läbi

Arvo Leola, Eesti Maaülikooli tehnikainstituudi biotehniliste süsteemide dotsent

Matis Luik Eesti Maaülikooli tehnikainstituudi lektor

Märt Reinvee, Eesti Maaülikool, Tehnikainstituudi spetsialist ergonoomika magister

Taustaks

„Lehm on vasika ema!“ rõhutab Kaska-Luiga talu peremees Avo Kruusla alati, kui me tudengitega tema karusselllüpsiplatsiga lehmafarmi uudistamas käime.

Nii nagu kõik imetajad, valmistab ka lehm piima oma lapse toitmiseks. Inimeseloom on aga maitse suhu saanud ja võtab vasikast ülejääva osa endale. Veelgi enam: ta pingutab, et lehm üha rohkem piima valmistaks ning vasikas sellest üha vähem ära jooks.

Lehm töötab 24/7 ning ööpäevas valmib vähemalt 30 liitrit toiduainet, mida võib kohe jooma hakata. Piima lehmast kättesaamiseks on inimene nuputanud masinad ning sellega jõudnud niikaugele, et ei pane enam ise seejuures kättki külge. Eestis töötab peagi juba 200 lüpsirobotit.

Kuidas lehma tegelikult lüpstakse, nii, et saaks hea piima ja lehm jääks terveks – seda vaatamegi!


Matis Luige fotol on Arvo Leola:“ Mis masin, kuidas lehm??“

Eesti Maaülikooli avatud ülikool
Fr. R. Kreutzwaldi 56 (III korrus, ruumid 303-306), 51014 Tart u
, tel 731 3174, 731 3175, 731 3275, 534 41844  või e-post: avaylemu.ee