Prindi see leht

Veebikoolitus "Taimedest pärit toidu- ja söödamürgid"

Algus kell: 10:00
Lõpp kell: 15:15

Veebikeskkond BigBlueButton

Professor Tõnu Püssa koolitus tutvustab toidukäitlejatele ning loomakasvatajatele põhiliste söötades ja toitudes sisalduda võivate (taimede poolt sünteesitud) inimesele ja loomadele mürgiste ainete tekkimist, liikumist toitu, nende toksiliste toimete iseloomu, ning annab soovitusi nende ainetega seotud riskide vähendamiseks sööda või toidu käitlemisel.

 

Koolitusel käsitletavad teemad:

  • Lühike ekskursioon toksikoloogias.
  • Kõrgemate taimede mürgised ainevahetussaadused - alkaloidid, lektiinid, seedeensüümide inhibiitorid, tsüanogeensed glükosiidid, fütoöstrogeenid, saponiinid, glükosinolaadid e. sinepiõliglükosiidid, kukurbitatsiinid, aminohapped, lipiidid, fluoroatsetaadid, oksalaadid, graianotoksiin, kumariin, jt.
  • Seente ja vetikate mürgid
  • Taimsed mürgid, mis pärinevad mullast, veest ja õhust (mürgised metallid, pestitsiidijäägid, polüaromaatsed süsivesinikud ehk PAH-id.)

 

Koolitus toimub MAK 2014-2020 meetme „Teadmussiirde pikaajaline programm põllumajanduse, toidu ja maamajanduse tegevusvaldkonnas“  toidu ja toiduohutuse valdkonna raames ja selle toimumist toetab Euroopa Liit.

 

Täpsem info koolituse kohta ja registreerumine SIIN

Koolituse koordinaator:

Karin Kiss
Avatud ülikooli täiendusõppe peaspetsialist
Eesti Maaülikool
Tel: 731 3275
Fr. R. Kreutzwaldi 56/1-A306
karin.kiss@emu.ee